Creativiteit, enkele bronnen die mij dit jaar inspireerden
Als kind lijken we er qua creativiteit lekker dagelijks op los te knutselen, verven, bouwen en weer afbreken. Jaren later lijken we die grenzeloze creativiteit vaak een beetje kwijt te zijn, wellicht omdat we op veel vlakken toch net iets teveel nadenken, of het gevoel hebben dat er andere belangrijke dingen eerst gedaan moeten worden.
Tijdens mijn eigen zoektocht naar een fijner creatief leven blader ik veel door boeken, kranten, sites en video’s. Ik leer, noteer en deel dat graag. Hierbij dus wat nuttige bronnen, zodat jij de komende tijd wellicht ook net iets meer dan voorheen zult schrijven, fotograferen en/of knutselen.
01. The Creative Act, door Rick Rubin
Het audioboek kwam grappig genoeg beter bij mij binnen. Geen verhaal over zijn leven als producer van tientallen van je favoriete liedjes en artiesten, maar meer een bijbel wat betreft je eigen creatieve proces en blokkades. Ligt vast al op je boekenplank wanneer we in dezelfde bubbel leven, maar tegelijkertijd vraag ik mij af of je je er ook wel echt in verdiept hebt. Het is meer een koffietafelboek, maar zonde om je tanden hier niet in te zetten. Je kunt iedere pagina openslaan en er staat iets sterks in dat je inspireert om direct te gaan aanklooien. Maar nogmaals, het audioboek kwam fijner binnen, ook omdat zijn stem echt rustgevend is.
02. The Andy Warhol Diaries & Pamela: A Love Story
Ja echt, en beiden te zien op Netflix. Ik keek ze beiden om hun eigen redenen geïnspireerd af, en de overeenkomst zit hem in hun dagelijkse journalen, het schrijven in notitieblokken. Die gedachten bleken later het fundament voor beide documentaires te worden. Het dagboek van Warhol werd zelfs door middel van AI omgezet in zijn eigen stem, heel netjes gedaan. Pak je eigen dagboek er dus weer dagelijks bij, want je weet nooit of het de basis van je eigen toekomstige Netflix serie zal zijn.
03. Traveling with Yoshitomo Nara (Docu)
Gefilmd met slechts een simpele camera, ergens begin 2000 geloof ik. In deze docu van 1,5 uur volgt de filmmaker Japanse kunstenaar Yoshitomo Nara, die bekend is geworden met zijn kinderlijke tekeningen. Daarnaast maakt hij ook sculpturen en installaties, maar wat mij inspireerde is zijn constante serieuze passie voor zijn creativiteit, waarbij hij totaal niet van dat pad lijkt af te wijken.
04. Overige tips en notities
Inhakend op tip twee, want de meeste inspiratie leerde ik dit jaar nog uit mijn eigen notities te halen. We kijken en luisteren (zoals de tips hierboven) snel naar anderen, maar vergeten dagelijks even kort stil te staan bij onze eigen bron aan kennis en inzichten. Ik neig steeds meer naar een pen en papier, om toch zelf even uit te vogelen wat de beste ideeën zijn. Neem mijn tips dus ook zeker over, maar je bent zelf misschien je belangrijkste bron van inspiratie.
The Billion Dollar Code (over de mogelijke bedenkers van Google Earth) was trouwens ook zeer aangenaam om te zien. Deze Netflix serie gaat over de (mogelijke!) bedenkers van Google Earth, een club creatieven in ik geloof Berlijn.
Ook verhalen (vaak zelfgemaakte docu’s) over kunstenaar Basquiat op YouTube bleven mij boeien. Verhalen die ingaan op hem als persoon, het leven in Amerika in die periode, en de constante drang om zichzelf te uiten.
Het boek Atomic Habits hielp mij trouwens het meest bij het onder de knie krijgen van mijn planning, en dan vooral het blijven uitvoeren van kleine routines. Omdat het boek zo bekend is plaats ik hem even bescheiden onder ‘overigen’, maar zou eigenlijk op één moeten staan, want juist door die routines beginnen creatieve uitingen ook een relaxed soort verplichting te worden. En nu we het toch over routines hebben, David Beckham’s levensverhaal was eigenlijk ook echt inspirerend om te zien. Ook eentje die op Netflix staan.
Qua podcasts bleven gesprekken met artiest Sticks in de Routines reeks mij boeien. Op een gegeven moment ontstonden er ook zijn eigen gesprekken met creatieven, aanrader om even te luisteren.
Conclusie
Veel consumeren natuurlijk, al dat soort tips. Toch is de belangrijkste les volgens mij dat je je eigen creativiteit serieus moet nemen. Leren om (weer) te creëren, tijd vrijmaken en steeds iets meer durven te uiten en delen (note to self).